Treść artykułu

Dieta 23.12.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 150 ml ( MLE, GLU ŻYT,
GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo
rozdrobniona 60 g
Sałata zielona 20 g
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g

Zupa ziemniaczana + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Mięso wieprzowe z warzywami do risotto+ 150 g
(MLE, SEL,)
Sos pomidorowy + 80 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukinia gotowana + 150 g
Ryż na sypko 150 g

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU
ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo
rozdrobniona 60 g
Sałata zielona 20 g
Pomidor 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
 
II śniadanie
Jogurt naturalny 150g
Żurek z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, GLU ŻYT,
może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, )
Mięso wieprzowe z warzywami do risotto+ 150 g
(MLE, SEL,)
Sos pomidorowy + 80 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukinia gotowana + 150 g
Ryż na sypko (brązowy) 150 g
 

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________