Treść artykułu

Dieta 25.01.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki owsiane na mleku 300 ml
    ( mleko, gluten owsiany)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Ser topiony 60 g
    (mleko)
  • Sałata zielona 20 g
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Papryka świeża 50 g
  • Barszcz Biały z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, mleko, seler, gluten żytni)
  • Fasolka po bretońsku z kiełbasą Śląską 350 g
    (gluten pszenny, soja, mleko)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g
    (gluten pszenny, gluten żytni)
  • Sos własny 80 ml
    (gluten pszenny, seler)
  • Kompot owocowy z jabłkiem z/c 250 ml
  • Banan 1 szt

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki owsiane na mleku 300 ml
  • ( mleko, gluten owsiany )
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Serek homo naturalny 150 g 1 szt
    (mleko)
  • Sałata zielona 20 g
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Papryka świeża 50 g
  • Gruszka 1 szt 150 g
  • Barszcz Biały z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, mleko, seler, gluten żytni)
  • Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g
    (seler, gluten jęczmienny)
  • Sos pomidorowy 80 ml
    (gluten pszenny)
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml
  • Cukinia pieczona z olejem 200 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________