Treść artykułu

Dieta 26.01.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Dżem 25 g,
  • Twarożek 60 g,
    (mleko)
  • Mandarynka 2 szt,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Szpinakowa z zacierką  350 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler, jaja)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Kotlet z ryby (Miruna) 70 g,
    (gluten pszenny, jaja, ryby)
  • Sałatka z kapusty czerwonej z olejem na ciepło 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

 

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza kukurydziana na 300 ml,
    (mleko gluten pszenny)
  • Chleb Graham100 g
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Ser żółty 60 g,
    (mleko)
  • Sałata zielona 20 g,
  • Ogórek kiszony 80 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt,
  • Kefir 2% 1 szt.
    (mleko)
  • Szpinakowa z zacierką  350 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler, jaja)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Pulpet rybny (Miruna) 70 g,
    (gluten pszenny, jaja, ryba)
  • Sałatka a kapusty czerwonej z olejem na ciepło 200 g,
  • Sos cytrynowy 80 ml,
    (gluten pszenny, mleko)
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________