Treść artykułu

Dieta 26.07.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Płatki pszenne na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE)
Dżem 25 g 2 szt 
Arbuz 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Zupa wiosenna z cukinia i makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)
Ziemniaki młode z tłuszczem gotowane 200 g
Kotlet z ryby Miruna 70 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)
Sos cytrynowy 100 ml (GLU PSZ, MLE)
Surówka z kapusty z olejem 200 g
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Płatki pszenne na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g (GLU PSZ)
Masło extra 82% 10 g (MLE)
Dżem 25 g 2 szt 
Jabłko pieczone 1 szt 
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Zupa wiosenna z cukinia i makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)
Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g
Pulpet rybny (Miruna) 70 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)
Sos cytrynowy 100 ml (GLU PSZ, MLE)
Szpinak gotowany z olejem 200 g
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________