Treść artykułu

Dieta 26.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Zacierka na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Zupa brokułowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 240 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos pieczeniowy + 80 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Zacierka na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 100 g
Cukier 5 g

Zupa brokułowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 240 g
Buraki tarte na ciepło + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos pieczeniowy + 80 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________