Treść artykułu

Dieta 28.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki owsiane na mleku/p 300 ml (MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Serowy omlet z gruszką + 100 g ( JAJ, MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i jogurtem + 100 g ( MLE,)
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt

Zupa ogórkowa z ziemniakami + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,
SEL,)
Fasolka po bretońsku + 350 g (SEL, GOR,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Mandarynka 150 g

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki owsiane na mleku/p 300 ml (MLE, GLU OW,)

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Serowy omlet z gruszką + 100 g ( JAJ, MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i jogurtem + 100 g ( MLE,)
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,
SEL,)
Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami + 250 g ( MLE, SEL,)
Sos pomidorowy + 80 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukinia gotowana + 150 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________