Treść artykułu

Dieta 03.02.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU
ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU
ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g
(SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,
GOR,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Kotlet z jaj + 200 g (GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos koperkowy + 80 g ( MLE, GOR,)

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU
ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g
(SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,
GOR,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Jabłko 150 g

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Pyzy z farszem szpinakowym z serem + 250 g ( GLU
PSZ, JAJ, MLE,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos koperkowy dieta + 80 g ( MLE, SEL,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________