Treść artykułu

Dieta 02.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU
ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g
(SOJ,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE,
SEL,)
Sos boloński z wieprzowiną + 300 g ( SEL,)
Brokuł gotowany + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Makaron 200 g (GLU PSZ,)

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g
(SOJ,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE,
SEL,)
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) + 150 g ( SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Brokuł gotowany + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________