Treść artykułu

Dieta 30.04.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Pasztet drobiowy z kurnej półki 60 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 80 g

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Pulpet wieprzowy 70 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka tostowa- drob., średnio rozdr. 60g ( może zawierać: MLE, GOR, )
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 80 g
Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,)

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Pulpet wieprzowy 70 g (GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________