Treść artykułu

Dieta 28.05.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Pasztet drobiowy z kurnej półki 60 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Ogórek świeży 80 g

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Pulpet wieprzowy 70 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g ( może zawierać: MLE, GOR, )
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 80 g

Solferino () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Pulpet wieprzowy 70 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Dynia duszona z olejem i ziołami* 200 g (GLU PSZ,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________